OVER ONS


WIE ZIJN WIJ?
FREE MUSIC IS BEGONNEN ALS PLATENZAAK IN GOUDA OP 1 AUGUSTUS 1968. OPGERICHT DOOR VOORMALIG DJ, VERONICA RADIO DIRECTEUR EN MEDIA ONDERNEMER LEX HARDING ALS 'LEX HARDING'S DISCOTHEEK PLATEN EN POSTERS' MET ALS DOELSTELLING VAN LEX OM ER MINIMAAL VAN TE KUNNEN BETALEN: 1 PERSONEELSLID, EEN KRATJE BIER EN EEN FLES JONGE JENEVER (DAT LUKTE OVERIGENS). OP DE DAG VAN DE OPENING KOCHT DE TOENMALIGE 16 JARIGE CORNELIS DE KEIZER ZIJN EERSTE DUBBEL LP (THE CREAM-WHEELS OF FIRE) EN GING ER 2 WEKEN LATER, TIJDENS ZIJN OPLEIDING ALS PARTTIME KRACHT WERKEN, DICHTBIJ HET VUUR, WANT DE MUZIEK WAS TOEN AL ZIJN GROTE PASSIE EN LIEFDE. NA DE VERHUIZING NAAR DE ST. ANTONIESTRAAT GING CORNELIS FULLTIME WERKEN VOOR LEX HARDING (1974).

PASSIE VOOR MUZIEK EN DE START MET HI-FI IN DIE TIJD WAREN ER GEEN ECHTE HI-FI ZAKEN IN GOUDA. HIJ BEGON IN 1975, VOORDAT DE TERM ''SHOP IN THE SHOP' BESTOND ALS 'FREE SOUND'. HIJ STARTTE MET TOEN ZEER BEKENDE MERKEN ZOALS LUXMAN-MICRO SEIKI – B&W – QUAD- NAKAMICHI – ACCUPHASE – ELIPSON – THORENS – REVOX IN DEZE WINKEL VANUIT ZIJN ACHTERGROND ALS TECHNICUS.

PER 1 AUGUSTUS 1978 KWAM DE GEHELE ONDERNEMING IN HANDEN VAN DE KEIZER EN VERANDERDE DE NAAM IN FREE MUSIC (GELUIDSDRAGERS) EN FREE MUSIC HIGH FIDELITY (HOOGWAARDIGE GELUIDSAPPARATUUR).

DE JAREN DAAROP WAREN HEEL ENERVEREND EN ER VERANDERDE VEEL O.A. DE INTRODUCTIE VAN DE COMPACT-DISC. HEEL BIJZONDER WAS OOK DAT FREE MUSIC (OOK DOOR TOEVAL) ALS EERSTE IN EUROPA DE CD SPELER AAN HET PUBLIEK LIET HOREN IN DE AGNIETENKAPEL IN GOUDA IN AUGUSTUS 1982. DE DAADWERKELIJKE VERKOOP STARTTE OP 1 MAART 1983.

VERHUIZING
IN HET NAJAAR 1989 BETROK FREE MUSIC HET HUIDIGE RIJKSMONUMENTALE GRACHTENPAND AAN DE TURFMARKT TE GOUDA. HET AANBOD VAN MERKEN IS DOOR DE JAREN HEEN NOGAL VERANDERD, MAAR KWALITEIT HEEFT ALTIJD VOOROP GESTAAN TEN OPZICHTE VAN KWANTITEIT. KWALITEIT VAN DE APPARATEN MAAR OOK KEUZE VOOR DE ONMISBARE KWALITEIT VAN DE IMPORTEURS.

MUZIEK IS WAAR HET OM GAAT
IN DE WETENSCHAP DAT MUZIEK DE EERSTE EMOTIE VAN DE MENS IS (OOK AL IS DEZE NOG EEN ONGEBORENE) IS HET VAN HET GROOTSTE BELANG DE MUZIEK ZO ONGEKLEURD MOGELIJK WEER TE GEVEN. GELUID VEROORZAKEN IS ÉÉN DING, MAAR HET VERKLANKEN VAN MUZIEK IS IETS ANDERS. EN DAAR KAN FREE MUSIC HIGH FIDELITY BIJ HELPEN, DOOR DE MUZIEK ZO ONGEKLEURD NATUURLIJK ALS MOGELIJK DOOR TE GEVEN, ZODAT ER MINIMALE MASKERING ONTSTAAT EN DAARDOOR ZO DICHT MOGELIJK TE KOMEN BIJ DE EMOTIE IN DE MUZIEK, ZOALS HET BEDOELD IS DOOR MUZIKANTEN EN PRODUCERS.

MUZIEK IS NAMELIJK NIET ALLEEN HERTZ ACHTER DE KOMMA, MAAR HET GAAT OM DE EMOTIE. BIJ FREE MUSIC IS VEEL KENNIS EN ERVARING VAN MUZIEK AANWEZIG. CORNELIS DE KEIZER HEEFT GEWERKT ALS RADIOPRODUCER, DJ, AUDIO ENGINEER, A&R MANAGER VOOR EEN MUZIEKUITGEVERIJ EN RECORDLABEL EN HIJ IS VOORAL VINYL LIEFHEBBER, AL JAAAARENLANG. DOOR DE JAREN HEEN ZIJN ER VELE CONTACTEN IN DE MUZIEKINDUSTRIE GEBLEVEN EN DIE BINDING HELPT, EN DAARDOOR KAN FREE MUSIC REGELMATIG INSTORE OPTREDENS ORGANISEREN IN DE WINKEL MET NIEUWE, ENTHOUSIASTE EN OOK VOORAANSTAANDE BANDS EN ARTIESTEN. DIT ERVAART FREE MUSIC OOK ALS BELANGRIJK, ZIJ WILLEN DE LIVE MUZIEK LATEN HOREN AAN HUN KLANTEN.

MEDEWERKERS
AL JARENLANG IS DE VERTROUWDE FRONTVROUW VAN DE PLATENWINKEL PATRICIA VAN DAM, ZIJ IS NET ZO'N ENTHOUSIASTE MUZIEKLIEFHEBBER. ZIJ IS VERANTWOORDELIJK VOOR DE IN- EN VERKOOP VAN HET VINYL EN DE CD'S EN VERZORGT DE COMMUNICATIE, ZOALS DE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF EN SOCIAL MEDIA. NAAST VASTE MEDEWERKER BIJ FREE MUSIC IS ZIJ MANAGER VAN EEN AANTAL BANDS, DJ EN OOK LIEFHEBBER VAN PLATENSPELERS EN VOORAL VAN VINYL DRAAIEN.. AL VELE JAREN IS OOK HELMA NEDEREND ALS PARTTIMER EEN VAST GEZICHT IN DE PLATENWINKEL. FREE MUSIC MEDEWERKERS HEBBEN MUZIEK HOOG IN HET VAANDEL EN BEZOEKEN REGELMATIG LIVE CONCERTEN. IMMERS DE MUZIEK, DAAR DOEN ZE HET VOOR. OOK IS FREE MUSIC ERG BLIJ MET DE FREE MUSIC POSSE DIE O.A. HET GELUID EN DE CATERING VERZORGEN TIJDENS EVENEMENTEN.

GOED GEREEDSCHAP
EN OM DE MUZIEK ZO GOED MOGELIJK WEER TE GEVEN HEB JE GOED GEREEDSCHAP NODIG, EN DAAROVER ADVISEERT FREE MUSIC HIGH FIDELITY TIJDENS OPENINGSTIJDEN MAAR OOK OP AFSPRAAK OP AVONDEN.